Landelijke ondersteuning voor indicatieregistratie en historische tabellen

Diverse medewerkers uit ziekenhuizen en van ICT leveranciers hebben aandacht gevraagd voor praktische aspecten m.b.t. de registratie van indicaties. Doordat de geregistreerde (SmPC) indicatieteksten soms lang of weinig onderscheidend zijn, werd gevraagd om kortere indicatieteksten. Ook zijn er voorbeelden van indicatieteksten die goed leesbaar zijn, maar tekstueel zo weinig van elkaar verschillen dat het feitelijk om de zelfde indicaties gaat, die zich echter wel als verschillende indicaties zouden presenteren tijdens het voorschrijven. Voor beide aspecten komt er een landelijke oplossing.

Ten eerste zal het CIBG inhoudelijk gelijke teksten die slechts in woord- en leestekengebruik van elkaar afwijken, gelijktrekken in de bronbestanden van het CIBG.

Tevens zullen er via een landelijke tabel verkorte indicatieteksten uitgeleverd gaan worden. Ziekenhuizen kunnen deze verkorte teksten gebruiken om het registratieproces in het ziekenhuis te vereenvoudigen.

Naast deze ondersteuning van de indicatieregistratie zal er ook landelijk een tabel ingericht en uitgeleverd gaan worden waarin zichtbaar is welke prestaties (evt. in combinatie met indicatie- en aanspraakinformatie) geldig zijn op welk moment. In tegenstelling tot DBC Releases bevatten bestanden in de G-Standaard releases geen begin- en einddatum op regelniveau, en dat wordt met deze extra tabel ondervangen.

Voor beide extra tabellen worden momenteel specificaties opgesteld.

Dit bericht werd geplaatst in Informatiebronnen, Techniek & Specificaties. Bookmark de permalink .

2 reacties op Landelijke ondersteuning voor indicatieregistratie en historische tabellen

  1. Wendy van der Schoor zegt:

    Fijn te lezen dat verkorte en samengevoegde indicaties beschikbaar komen. Zullen deze indicaties op stofnaam niveau worden opgesteld? Aangezien specialisten generiek voorschrijven is dat het benodigde niveau om een voorschrijfsysteem zo in te richten dat de specialist de juiste indicatie kan zien en selecteren.

    Like

    • De verkorte indicaties komen op PRK-niveau beschikbaar, dit is op stofnaam niveau inclusief extra informatie over hoeveelheid, toedieningsvorm en frequentie. Daar waar dezelfde stofnamen verschillen in indicatie zal de apotheek a.d.h.v. tabel 132 (ZI-indicatie) uit de G-standaard het juiste merk moeten kiezen.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s