CIBG publiceert actueel overzicht sluismiddelen

Sinds 2015 worden nieuwe behandelingen met intramurale geneesmiddelen die een hoog financieel risico vormen in de zogenaamde pakketsluis geplaatst. Door plaatsing in de sluis is behandeling met dat geneesmiddel (voor een of meerdere indicaties) uitgesloten van het basispakket. Dit geschiedt door verstrekking van het geneesmiddel als uitzondering op het basispakket te vermelden op artikel 2.1 van de Regeling Zorgverzekering. Nadat het nieuwe intramurale geneesmiddel in de sluis is geplaatst kunnen procedures doorlopen worden voor advisering door het Zorginstituut, voor het initiëren van maatregelen voor gepast gebruik en voor het treffen van maatregelen ter verlaging van de kosten, in het bijzonder door middel van een financieel arrangement.

Voor de periode dat het middel in de ‘sluis’ is geplaatst, is het uitgesloten van het basispakket. Van iedere indicatie van een add-on geneesmiddel is in de G-standaard de aanspraakstatus opgenomen. Gedurende de periode dat (alle of bepaalde) indicaties van een geneesmiddel in de sluis zitten, staat in de G-standaard de aanspraakcode op NEE.

Er is één situatie waarin in de G-standaard de aanspraakcode kan afwijken van de wettelijke aanspraak. Dit kan het geval zijn in de eerste maand dat geneesmiddelen in de G-standaard opgenomen staan als add-on geneesmiddel. In de eerste maand zijn aan add-on’s om technische redenen nog geen indicaties gekoppeld. In plaats daarvan kan de eerste maand de dummycode 9999998 gebruikt worden. Deze dummycode is standaard voorzien van de aanspraakcode JA. In het geval van behandelingen die in de sluis geplaatst zijn, wijkt de aanspraakcode in de G-standaard daardoor in de eerste maand af van de wettelijke aanspraak.

Op de website van het CIBG https://www.farmatec.nl/sluismiddelen treft u een actueel overzicht van de behandelingen met geneesmiddelen die in de sluis geplaatst zijn, zodat u binnen uw instelling de aanspraak van sluismiddelen kunt inregelen.

Dit bericht werd geplaatst in Informatiebronnen, Wet- en regelgeving. Bookmark de permalink .

4 reacties op CIBG publiceert actueel overzicht sluismiddelen

 1. Nathasja Scholten zegt:

  off label indicatie 1409: Eerstelijnsbehandeling van chronisch lymfatische leukemie bij volwassenen in aanwezigheid van 17p-deletie of TP53-mutatie bij patienten voor wie chemo-immunotherapie niet geschikt is.” heeft al sinds mei 2017 status JA in de G standaard. Dit begrijp ik niet in relatie tot de ingangsdatum 1/8/17 van de uitzondering

  Like

 2. Nathasja Scholten zegt:

  hoe moet ik het gebruik van indicatie 99999997 (overige indicatie (niet gespecificeerd)) zien bij sluismiddelen? is er een concreet voorbeeld van een situatie waarin deze indicatie bij een sluismiddel gebruikt kan worden

  Like

  • Middelen staan veelal in de sluis met vermelding van een specifieke indicatie. Deze middelen kunnen niet met die indicatie gedeclareerd worden (ook al zou in de G-standaard een aanspraak JA staan). Indicatie 99999997 is alleen te gebruiken voor situaties waarin de specifieke indicatiecode nog niet bekend is of vastgelegd kan worden, maar waarschijnlijk wel onder de aanspraak valt, dus die indicatie is niet bruikbaar voor sluismiddelen. Indicatie 99999999 is te gebruiken als de indicatie (nog) niet nader gespecificeerd kan worden, maar hoogstwaarschijnlijk niet onder de aanspraak gaat vallen. Deze code kan in principe gebruikt worden, maar zal niet vergoed worden door de verzekeraar.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s