Afatinib bij gevorderde plaveiselcellongkanker krijgt negatief advies van commissie BOM.

Zorgverzekeraars Nederland meldt:

De commissie BOM heeft in mei 2017 een negatief advies uitgebracht over het gebruik van Giotrif (afatinib, Boehringer Ingelheim) bij gevorderde plaveiselcellongkanker. Het middel, een tyrosinekinaseremmer, werd in een klinische trial vergeleken met Tarceva (erlotinib, Roche). Beide middelen hebben een plaats als tweedelijnsbehandeling na minimaal vier kuren chemotherapie. Doel van de behandeling is behoud van kwaliteit van leven. Hoewel afatinib de progressievrije overleving significant verlengde (2,4 maanden versus 1,9 met erlotinib), voldoet dit niet aan de PASKWIL-criteria voor een positief advies. Daarbij geeft afatinib meer bijwerkingen dan erlotinib.

Op basis van het onderzoek dat de Cie BOM heeft gebruikt om tot een negatief oordeel te komen, concludeert de commissie duiding van ZN dat er bij deze indicatie geen sprake is van stand der wetenschap en praktijk. De aanspraakstatus van deze indicatie (ID 21) wijzigt per 1 juli 2017 van JA naar NEE.

Het advies van de commissie BOM kunt u hier vinden: https://medischeoncologie.nl/jaargangen/2017/2/afatinibbijgevorderdplaveiselcelcarcinoomvandelong.html

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s