Sluismiddelen met aanspraakstatus NEE

Recent zijn voor de volgende producten nieuwe indicaties geregistreerd:

  • voor palbociclib indicatie 1414 met omschrijving “In combinatie met een aromataseremmer voor de behandeling van hormoonreceptor-positieve (HR-positieve), humane epidermale-groeifactorreceptor 2-negatieve (HER2-negatieve) lokaal gevorderde of gemetastaseerde borstkanker. Bij pre- of perimenopauzale vrouwen dient de hormoonbehandeling te worden gecombineerd met een luteïniserend hormoon-‘releasing’ hormoon-agonist (LHRH-agonist”

    en indicatie 1415 met omschrijving “In combinatie met fulvestrant bij vrouwen die eerder hormoonbehandeling hebben gehad voor de behandeling van hormoonreceptor-positieve (HR-positieve), humane epidermale-groeifactorreceptor 2-negatieve (HER2-negatieve) lokaal gevorderde of gemetastaseerde borstkanker. Bij pre- of perimenopauzale vrouwen dienst de hormoonbehandeling te worden gecombineerd met een luteïniserend hormoon-‘releasing’ hormoon-agonist (LHRH-agonist)”.

  • voor pembrolizumab indicatie 1470 met omschrijving “Als monotherapie voor de behandeling van volwassenen met recidief of refractair klassiek hodgkinlymfoom (cHL) bij wie autologe stamceltransplantatie (ASCT) en brentuximab vedotin (BV) hebben gefaald of die niet in aanmerking komen voor transplantatie en bij wie BV heeft gefaald”.

  • voor daratumumab (merknaam Darzalex) indicatie 1472 met omschrijving “In combinatie met lenalidomide en dexamethason, of bortezomib en dexamethason voor de behandeling van volwassen patiënten met mutipel myeloom die minstens 1 eerdere behandeling hebben gehad”.

In de G-standaard krijgen nieuwe geregistreerde indicaties van al bestaande add-on geneesmiddelen automatisch een aanspraakstatus JA, zo ook deze indicaties. De minister van VWS heeft deze middelen voor deze indicaties echter in de ‘sluis’ geplaatst. Zolang deze middelen voor deze indicaties in de sluis zitten, is er geen sprake van verzekerde zorg, en had de aanspraakstatus NEE moeten zijn. Daarom wordt voor deze indicaties voor deze middelen de aanspraakstatus per 1 juli gecorrigeerd naar de status NEE.

De G-Standaard geeft momenteel dus niet altijd een actueel beeld van de aanspraakstatus van sluismiddelen. In overleg met VWS, CIBG en Z-Index wordt gezocht naar een oplossing.

Zie voor meer informatie https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstukken/2016/12/22/kamerbrief-over-de-status-vergoeding-van-2-geneesmiddelen/kamerbrief-over-de-status-vergoeding-van-2-geneesmiddelen.pdf

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s