Add-on prestatie voor een generiek geneesmiddel gewenst (bijv. imatinib)? Lees over het belang van het tijdig aanvragen add-on prestaties.

Volgens het nieuwe add-on geneesmiddelenbeleid dat vanaf januari van kracht is, moeten add-on prestaties voor geneesmiddelen en ozp stollingsfactoren worden aangevraagd op niveau van het consumentenartikel zoals opgenomen in de G-standaard. Tot en met 2016 was dit op het niveau van stofnaam, toedieningsvorm en indicatie.

Het gevolg van dit beleid is onder andere dat nieuwe generieke varianten van een bestaand geneesmiddel met een bestaande add-on prestatie, niet automatisch een add-on prestatie krijgen. Willen ziekenhuizen en zorgverzekeraars over nieuwe generieke varianten add-on prestatie afspraken maken, dan moeten zij hiervoor een add-on prestatie aanvragen voor de nieuwe generieke variant.

Het aanvragen van een add-on prestatie kan vanaf het moment dat de Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) een positieve opinie heeft afgegeven. De aanvraag dient te worden ingediend door tenminste één zorgaanbieder en tenminste één zorgverzekeraar bij de NZa.  De NZa neemt op basis van zo’n aanvraag een besluit. De procedure voor het indienen van een prestatie voor een add-ongeneesmiddel of ozp-stollingsfactor is beschreven in artikel 11 van de beleidsregel Prestaties en tarieven medisch specialistische zorg (BR/REG-17156, art 11).

Lopende aanvragen zijn te raadplegen op de website van de NZa.

Voorbeeld: imatinib.

Op dit moment  (februari 2017) kan imatinib onder de merknaam Glivec van de fabrikant Novartis als add-on prestatie worden gedeclareerd. Voor imatinib van Sandoz heeft de NZa een add-on prestatie vastgesteld die vanaf 1 maart in de G-Standaard staat en in werking treedt. Voor de producten imatinib van andere leveranciers (Accord, CF, Mylan, en Teva (allemaal 100mg & 400mg) is tot op heden nog geen add-on aanvraag ingediend.

Willen ziekenhuizen en verzekeraars de producten imatinib van deze andere leveranciers ook als add-on prestatie leveren en vergoeden, dan moeten zij dus eerst een add-on prestatie aanvragen bij de NZa. Via e-mailadres aanvragenaddons@zn.nl van Zorgverzekeraars Nederland kan een zorgverzekeraar worden verzocht mede aanvragende partij te zijn voor de indiening van een aanvraag voor een add-ongeneesmiddel of ozp-stollingsfactor. Zolang er geen add-on prestatie beschikbaar is, kunnen verzekeraars inzet van deze geneesmiddelen vergoeden uit de tarieven van de DBC zorgproducten.

Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s