Vragen en opmerkingen over add-ons en indicaties, en verwerking daarvan in de add-on databank en G-standaard.

Per 1 januari 2017 is het nieuwe add-on beleid van start gegaan. Er komen diverse vragen en opmerkingen binnen die betrekking hebben op de add-ons en indicatietabellen. Deze vragen en opmerkingen zijn waardevol voor de projectorganisatie (blijf ze insturen!), en waar nodig en mogelijk worden correcties meegenomen in de aanstaande add-on databank en G-standaard van februari (uitlevering op 17 januari 2017).

Over een aantal onderwerpen is meerdere keren een vraag gesteld of opmerking geplaatst, deze worden hieronder behandeld.

 • Er zijn meerdere opmerkingen over specifieke add-ons, indicatie(teksten) (zowel verkorte teksten als de volledige teksten) als aanspraakstatus gemaakt. Deze worden allemaal geanalyseerd en indien akkoord zo snel mogelijk in de add-on databank en G-standaard verwerkt. De G-standaard bevat per regel een mutatiecode zodat nagegaan kan worden als een add-on, indicatie of aanspraakstatus is gewijzigd.
 • De NZa heeft via de brancheverenigingen NVZ en NFU en aan de ICT leveranciers kenbaar gemaakt dat er na de uitlevering van de G-standaard op 19 december 2016 is geconstateerd dat er in de G-standaard van januari een add-on ontbrak (PROLASTIN INFPDR FLACON 1000MG + SOLV 40ML), en 11 artikelen ten onrechte als add-on aangemerkt zijn. Dit zal hersteld zijn in de G-standaard van februari 2017 (uit te leveren op 17 januari 2017).
  Het wordt ziekenhuizen en verzekeraars nadrukkelijk afgeraden zelf deze fouten te herstellen in de bestanden die vanuit de G-standaard worden ingelezen, de kans is aanwezig dat daardoor de import van de G-standaard van februari die op 17 januari gepubliceerd wordt, problemen vertoont. U wordt aangeraden nadere instructies af te wachten m.b.t. de afhandeling van deze fouten.
 • Met name bij geneesmiddelen die in oncologische trajecten in combinatie met elkaar gebruikt worden, kunnen in indicatieteksten voorwaarden gesteld worden aan deze combinaties. Maar de indicatieteksten bevatten niet altijd de juiste verwijzingen naar elkaar, of de aanspraakstatus tussen de middelen verschilt. Een voorbeeld:indicatie 72 (multipel myeloom (MM)) is gekoppeld aan artikelen met stof bortezomib, en specificeert dat deze indicatie geldt i.c.m. met thalidomide, maar aan artikelen met de stof thalidomide zijn geen indicaties gekoppeld waarin MM genoemd wordt (of terugverwezen wordt naar artikelen met de stof bortezomib).

  Inmiddels heeft er een analyse plaatsgevonden naar de situaties waarin dit voorkomt, en zal er landelijk een oplossing gezocht worden. Voorwaarde is wel dat het protocollen betreft waar de beroepsgroep achter staat. Als u hierdoor in voorkomende gevallen tegen een indicatie registratieprobleem oploopt, dan wordt u geadviseerd de indicatie 99999997 te registreren bij het artikel waar u de juiste indicatie mist.

 • In de G-standaard die 17 januari aanstaande wordt uitgeleverd, zijn nog niet alle beoordelingen op de stand der wetenschap en praktijk (‘aanspraakstatus’) of aangereikte wijzigingen doorgevoerd. Voor een aantal zi-nummer – indicatiecombinaties staat de aanspraakstatus nog op ‘O’.

 

U kunt zich wellicht voorstellen dat naarmate het proces van beoordelen van de binnengekomen opmerkingen en het bepalen van de stand der wetenschap en praktijk vordert, steeds meer de ingewikkelde gevallen overblijven die relatief veel uitzoekwerk vragen. Partijen werken met elkaar samen om wijzigingen zo snel mogelijk te verwerken. De nieuwe systematiek vraagt echter ook hier ‘ingroeitijd’, en de komende maanden kunnen er dus nog steeds mutaties verwacht worden in de add-on databank en de G-standaard.  Blijf vooral uw vragen en opmerkingen inzenden!

Dit bericht werd geplaatst in CIBG, NZa, Techniek & Specificaties. Bookmark de permalink .

4 reacties op Vragen en opmerkingen over add-ons en indicaties, en verwerking daarvan in de add-on databank en G-standaard.

 1. Saskia zegt:

  Wat te doen indien het betreft een nieuw oncologisch middel, dat nog geen ZI nummer heeft, en al wel is ingediend , en nu doet er zich een patiënt zich voor die het middel direct nodig heeft…

  Like

  • Voor de vaststelling van een geneesmiddel als ‘add-ongeneesmiddel’ of ‘ozp-stollingsfactor’ hanteert de NZa de volgende limitatieve
   criteria:
   – De kosten van het geneesmiddel, die betrekking hebben op een prestatie voor geneeskundige zorg zoals medisch specialisten die
   plegen te bieden, bedragen gemiddeld meer dan € 1.000 per patiënt per jaar.
   – Voor het geneesmiddel is een handelsvergunning afgegeven door de Nederlandse (CBG) of Europese (EMA) registratieautoriteit.
   De NZa dient te beschikken over de openbare publicatie van de SmPC tekst van het geneesmiddel.
   – Het geneesmiddel is opgenomen in de G-standaard van Z-Index.

   Aan dit laatste criterium is in de genoemde situatie nog niet voldaan, derhalve is declaratie van de toediening van dit middel als add-on nog niet mogelijk.

   Like

 2. Maaike Vermunt zegt:

  In oncolytische trajecten worden vaak meerdere middelen in combinatie met elkaar gebruikt, zoals hierboven beschreven. In september is daarover al een memo verschenen “Memo vastleggen indicatie add­‐on geneesmiddelen binnen oncologie kuur”. De oplossingsrichtingen die hier worden geopperd leveren in praktijk veel werkzaamheden en bereidheid van medische specialisten op. Is hier landelijk aandacht voor en/of zijn er andere oplossingsrichtingen bekend?

  Like

  • Er zijn geen andere oplossingsrichten bekend dan zoals benoemd in het memo. Wel worden de oncologische indicaties nog geanalyseerd op verwijzingen in de tekst naar de te combineren middelen.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s