Adviezen van Commissie BOM van Nederlandse Vereniging van Oncologie in relatie tot de duiding stand wetenschap en praktijk (‘aanspraakstatus’).

In de G-standaard (in bestand 132) wordt in de kolom “Aanspraakstatus” de duiding m.b.t. de stand der wetenschap & praktijk weergegeven zoals Zorgverzekeraars Nederland die bepaald heeft voor combinaties van geneesmiddelen (zi-nummers) en indicaties. Zorgverzekeraars Nederland betrekt hierbij voor oncologische indicaties onder andere de wetenschappelijke onderbouwing die commissie BOM gebruikt voor haar adviezen. Is er sprake van een negatief advies van de commissie BOM, dan zal doorgaans de duiding sw&p van ZN daarmee in lijn zijn (‘Aanspraakstatus = N’). Dit laat onverlet dat er in individuele gevallen toch aanspraak op verzekerde zorg kan zijn op de negatief geduide combinatie geneesmiddel/indicatie. De behandelend arts kan daartoe een aanvraag indienen bij de verzekeraar van de betreffende patiënt.

De Nederlandse Vereniging voor Medische Oncologie (NVMO) is in het najaar van 1997 opgericht vanwege de behoefte aan een specifieke vereniging voor internist-oncologen. Binnen de vereniging formuleert de commissie BOM (Beoordeling van Oncologische Middelen) adviezen en beleidsdocumenten. De commissie publiceert haar adviezen in het verenigingstijdschrift Medische Oncologie, en op http://www.nvmo.org/adviezen_commissie_bom.htm.

 

Dit bericht werd geplaatst in Techniek & Specificaties, Wet- en regelgeving. Bookmark de permalink .

4 reacties op Adviezen van Commissie BOM van Nederlandse Vereniging van Oncologie in relatie tot de duiding stand wetenschap en praktijk (‘aanspraakstatus’).

 1. Margriet van der Meijden zegt:

  Beste Pieter,
  Bovenstaand bericht is verwarrend.
  Wij hebben juist afgelopen dinsdag van onze grootste verzekeraar vernomen dat ‘N’ nooit wordt vergoed en dat hiervoor geen separate afspraken mogelijk zijn. Wij stelden deze vraag in verband met doorverwezen patiënten vanuit EMC en AMC die een bepaalde behandeling bij ons krijgen (Irinotecan bij pancreasca) waarvan de indicatie op ‘N’ staat…..
  Dus wat is het nu? Alvast dank voor je reactie!

  Like

 2. A.Lenderink zegt:

  Link naar BOM kopt niet?

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s