De NZa heeft een ingroeimodel geïntroduceerd ten aanzien van de verplichting de indicatie mee te leveren bij de declaratie. Het ingroeimodel is mede tot stand gekomen omdat de NVZ en NFU aan de NZa kenbaar hebben gemaakt dat vele ziekenhuizen nog niet klaar zijn met de benodigde aanpassingen in de ict-structuur en de processen om aan deze verplichting te voldoen.
In het model wordt gesproken over twee indicatiecodes die gebruikt kunnen worden als het ziekenhuis nog niet klaar is om de daadwerkelijke indicatiecodes aan te leveren; een indicatiecode voor de gevallen dat er (volgens het ziekenhuis) sprake is van aanspraak op vergoeding uit de basisverzekering (indicatiecode 99999997) en een code voor als dat niet het geval is (indicatiecode 99999996). Deze codes worden door Z-Index in de G-standaard ingebouwd voor de periode 1-1-2017 t/m 30-6-2017 opdat deze codes gebruikt kunnen worden in de declaratie, en niet in declaratiecontroles tegengehouden worden. Het is vervolgens aan de verzekeraars te bepalen wanneer een declaratie vergoed wordt, waarbij met Zorgverzekeraars Nederland is afgesproken dat het uitgangspunt is dat bij gebruik van de code 99999997 er vergoed wordt. Wel zal er dan later nog (materiële) controle plaatsvinden op deze declaraties.
Meer informatie over het ingroeimodel vindt u hier: https://www.nza.nl/regelgeving/circulaires/CI_16_51c__Ingroeimodel_nieuw_add_ongeneesmiddelenbeleid_2017
Beste Pieter,
Welke dummycode dient het ziekenhuis te gebruiken voor middelen waarbij verzekerde status nog onbekend is?
LikeLike
Hallo Wendy,
Het ziekenhuis zal een keuze moeten maken. Bedenk dat de code 99999996 voor een indicatie zonder aanspraak default niet vergoed zal worden door de verzekeraar, wellicht is het systeem in het ziekenhuis zelfs zo ingericht dat verstrekkingen met deze indicatie niet eens gefactureerd worden. Dus wellicht is een goed uitgangspunt bij dergelijke twijfelgevallen: werd dit in 2016 vergoed als add-on? Zo ja, indicatiecode 99999997 gebruiken. Dan wordt het in ieder geval gefactureerd aan de verzekeraar, en in eerste instantie ook vergoed.
LikeLike
in de nieuwsbrief vond ik het volgende. O: Zorgverzekeraars Nederland zal de aanspraakstatus nog bepalen, tot die tijd valt de combinatie zinummer-indicatiecode niet onder de aanspraak, de declaratie wordt niet vergoed, tenzij er lokaal afspraken gemaakt zijn dat deze combinatie wel vergoed wordt.
ik las dit zelf als: O declareren als geen aanspraak.. maar bovenstaande interpreteer ik anders..
hoe werkt dit nu?
LikeLike
Een zi-nummer-indicatie combinatie met een O wordt in de controles door verzekeraars hetzelfde behandelt als een N: de declaratie wordt niet vergoed, tenzij er lokaal andere afspraken worden gemaakt. Een O verschilt echter van een een N in de zin dat een O later nog een J of een N kan worden, terwijl een N een N is en blijft.
NB. de aanspraakstatus J N of O wordt zelf niet gedeclareerd, de verzekeraar checkt de aanspraakstatus van een zi-nummer – indicatie combinatie op basis van de G-standaard op het moment dat de declaratie ontvangen wordt.
LikeLike
Beste Pieter,
Wordt door dit Ingroeimodel voor indicaties, tabel 130 van de Z-Index ook nog een half jaar onderhouden?
LikeLike
Hallo Ruud,
Deze tabel wordt gedurende 2017 nog wel gepubliceerd, maar niet meer bijgewerkt. Op het vlak van de ZA codes zal niets meer wijzigen, dus ook niet in de vertaling ZA-Zi.
LikeLike