Off-label, Spillage en Prijsaanpassingen

Op de pagina “Wet en regelgeving” is informatie toegevoegd over:

 • Off-label indicaties: ook add-ons met off-label indicaties zijn declarabele producten, maar het hangt van de contractafspraken met de zorgverzekeraar af of ze ook vergoed worden.
 • Spillage: het aantal eenheden wat geregistreerd moet worden is inclusief onvermijdbare spillage.
 • Aanpassen DBC prijzen: binnenkort komt de NZa met nadere informatie, zorgverleners kunnen echter ook zelf al aan de slag o.b.v. hun administratie.
Dit bericht werd geplaatst in Wet- en regelgeving. Bookmark de permalink .

5 reacties op Off-label, Spillage en Prijsaanpassingen

 1. George Wijngaard zegt:

  Is definitie van spillage ook als patiënt niet komt (no show)

  Like

  • Nee, spillage is niet per definitie het zelfde als no-show. Ik heb vernomen dat ziekenhuizen separate afspraken met verzekeraars maken over no-shows, en dat (kosten voor) geneesmiddelen daaruit gedekt moeten worden. Wie heeft er meer informatie?

   Like

   • Wendy van der Schoor zegt:

    Voor zover bij mij bekend is het huidige standpunt vanuit de NZa dat niet toegediende add-on geneesmiddelen niet gedeclareerd mogen worden, ongeacht de oorzaak van het niet toedienen (bijvoorbeeld no-show of patiënt is te ziek). Ik heb geen informatie dat dit per 2017 zal veranderen. Er kunnen uiteraard wel lokaal afspraken over gemaakt zijn of worden met verzekeraars om dit grote financiële risico voor het ziekenhuis af te dekken.

    Like

 2. Daan Heuvelmans zegt:

  Ik heb een vraag over de volgende stelling:
  “Off-label indicaties: ook add-ons met off-label indicaties zijn declarabele producten, maar het hangt van de contractafspraken met de zorgverzekeraar af of ze ook vergoed worden”.
  Lees ik hier dat alle add-on geneesmiddelen los worden uitgefactureerd, ook als ze niet voldoen aan de indicatie? Betekent dat dat zorgverzekeraars o.b.v. meegegeven indicatie bepalen of een geneesmiddel wel of niet wordt vergoed?

  Like

  • Dat klopt. Alle geneesmiddelen en stollingsfactoren die door de NZa tot add-on benoemd worden, maken per 2017 geen onderdeel meer uit van DBC zorgprofielen en zullen apart gedeclareerd moeten worden. De combinatie van het Zi nummer, de indicatie, of de combinatie ZInummer-indicatie onder de aanspraak valt, en de lokale contractafspraken bepalen of deze add-on door de verzekeraar vergoed zal worden, of dat de add-on aan de patiënt gedeclareerd moet worden.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s