Welkom

Op deze website vindt u informatie m.b.t. de invoering van de nieuwe bekostiging voor intramurale geneesmiddelen (add-ons) en ozp stollingsfactoren per 1 januari 2017.

Dit bericht werd geplaatst in Home. Bookmark de permalink .

6 reacties op Welkom

 1. Yara Dekker zegt:

  Beste Pieter,

  Hoe worden geneesmiddelen gedeclareerd die vanwege leveringsproblemen besteld worden uit het buitenland? Zij hebben geen ZI-nummer. Dit komt bij ons regelmatig voor.

  Like

  • Hallo Yara,

   De NZa heeft voorgesteld dat in het geval van leveringsproblemen voor buitenlandse producten het overeenkomstige Nederlandse Zi nummer gedeclareerd mag worden. Binnenkort wordt hierover formeel besloten.

   Like

 2. Ton Gruter zegt:

  Beste allemaal,
  Inmiddels is bij ons technisch het geheel ingericht en werkend en nu, zoals verwacht, levert het praktisch enorme problemen op. Gangbare therapie voor een (1) medische indicatie waarbij 3 of 4 Add-on middelen ingezet worden zijn vrijwel niet voor ieder afzonderlijk Add-on middel te voorzien van de gewenste factureringsindicatie. De factureringsindicaties zijn letterlijk geknipt en geplakt uit SmPc teksten die veelal gebaseerd zijn op registratie als monotherapie ten tijde van introductie van het betreffende geneesmiddel.
  Daarnaast wordt verlangd dat nu correcte registratie van de indicaties plaatsvindt terwijl vaak nog onduidelijk is of het vergoed zal worden. Ook de prijs van de geneesmiddelen die gehanteerd mag worden is pas veel later dit jaar bekend.
  Het wordt tijd dat er een einde komt aan deze krankzinnige regelgeving die bijzonder veel geld heeft gekost en die op deze manier helemaal niets gaat opleveren.
  Registratie op basis van ZI-nummer, prima. Registratie van medische indicatie op basis van bestaande en erkende indicatiecoderingen als ICD-10 of DHD versie daarvan, prima.
  Inzichtelijk maken van mogelijke spillage, prima, geen moeite mee.
  Maar de over ons uitgestorte administratieve ballast van door het CIBG en VWS verzonnen registratieplicht van factureringsindicaties moet stoppen.
  Ik hoor graag jullie mening en ideeƫn om dit proces om te buigen tot iets wat wel mogelijk en zinnig is.

  Like

  • Geachte heer Gruter,

   Binnenkort wordt met inbreng van o.a. Z-Index en de NVZA onderzocht of door het gebruik van de reeds in de Z-Index aanwezige NVZA zi-nummers het vastleggen van indicaties bij de diverse add-on geneesmiddelen welke in oncologische kuren toegediend worden, beter ondersteund kan worden. Naar huidige inzichten bevat de G-standaard daartoe al de nodige gegevens en verbanden daartussen, en kunnen ICT-leveranciers dat gebruiken om de ondersteuning te verbeteren.

   De vergoeding van add-on geneesmiddelen en de maximumprijs zijn bekend, en vastgelegd in bestand 132 van de G-standaard (op een aantal middelen na waarvan Zorgverzekeraars Nederland de aanspraak nog moet bepalen). De werkelijke prijs die in rekening gebracht kan worden, hangt af van de lokaal overeengekomen contractprijzen.

   Like

   • Maaike Vermunt zegt:

    Beste Pieter,

    Volgens mij heb ik de vraag ook al gesteld op een andere plek op de site. Is er inmiddels duidelijkheid over het vastleggen van indicaties bij de oncologische kuren? Op 6 januari benoem je dat er binnenkort overleg zal plaatsvinden, ben benieuwd wat hieruit is gekomen.

    Met vriendelijke groet,
    Maaike Vermunt

    Like

   • Hallo Maaike,

    Eergisteren is daar nog overleg over geweest. Een inventarisatie leert dat bij een twintigtal middelen, vooral voor longgeneeskunde, er wellicht iets aangepast moet worden in de indicaties. Hoe dat precies gaat plaatsvinden werken we nu uit. Stay tuned šŸ™‚

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s